Què tenen en comú Tunísia, Senegal, Bèlgica i Suïssa?

Els cinc estats i tots els seus habitants són francòfons. Però són només una petita part d’una comunitat de prop de 300 milions de persones que comparteixen una mateixa llengua, el francès, i valors en comú. Quan escoltem parlar francès la nostra ment ens trasllada de manera gairebé inconscient a França, però la comunitat francòfona abasta molt més i està repartida pels cinc continents.

Es tracta d’una riquesa que no resideix només en la llengua en si. Alguna cosa va molt més allà de la llengua i és en aquest aspecte que volem incidir en el primer festival de cinema francòfon de Barcelona: Mostrar la presència de l’idioma francès en tots els racons del món, d’una cultura, d’uns valors, d’una educació i poder tenir accés a una sèrie de pel·lícules i de temes tractats en elles que, d’una altra manera, no arribarien a les nostres pantalles.

Un francès no parla igual que un belga o un senegalès. Cadascun té les seves pròpies expressions i la seva pròpia manera d’entendre i emprar la llengua. Malgrat les obres cinematogràfiques francòfones, que us mostrarem, totes tenen la base del seu guió en francès, les creades en països com Senegal o Tunísia tindran, certs diàlegs en wolof i àrab.

Una altra particularitat de les produccions francòfones és que pràcticament sempre, i independentment d’on es projectin, es farà en versió original amb subtítols, la qual cosa donarà l’oportunitat a l’espectador d’apreciar el francès, el seu to i la seva musicalitat.

El cinema francòfon és, per tant, un espai per aprendre, per reflexionar, per comprendre unes societats allunyades de la nostra, per descobrir una finestra oberta al món i a les seves cultures a través d’una llengua i una comunitat.

Tot això és el que volem aportar en aquesta primera edició d’Ohlalà Film Festival a Barcelona. Vine i comprova-ho per tu mateix, que no t’ho expliquin!

SELECCIONADA-LA BELLE ET LA MEUTE_1 (1)
SELECCIONADA-Jour2fete-felicite-photo-2