Laurence Anyways

La Laurence és una professora de literatura que en el seu 30è aniversari declara la seva situació de ser una dona trans, entre l’estupor dels seus amics i fins i tot de la seva xicota, qui finalment acceptarà romandre al seu costat durant tota la transició. El pròxim curs, la Laurence ensenyarà per primera vegada literatura a la pell d’una dona, donant la benvinguda a una nova i perillosa vida en la que el pes de l’estigma social, el rebuig familiar i la incompatibilitat de la parella acabaran per dinamitar la seva vida.

Lloc: Cinemes Girona
Data i hora: Divendres 3 de març a les 20h
Subtítols: VOSE

Premis i nominacions destacades

Guanyadora del Premi a Millor Interpretació Femenina del 65è Festival de Cannes.

Guanyadora de la Queer Palm del 65è Festival de Cannes.

Nominada a Millor Pel·lícula Estrangera als Premios César 2013.

Gunayadora del Premi a Millor Pel·lícula Canadenca al Festival Internacional de Toronto 2012.

Crítiques

“Ambiciosíssima epopeia sobre la sexualitat (…) destaca, per sobre del fons del relat, apassionat el seu talent en el domini del llenguatge cinamtogràfic, la conjunció de sons, músiques, enquadraments, montatge i color” – El País 

“Dolan rendeix homentage a un cert tipus de cinema hereu del Hollywood dels setanta (…). Retorna a aquest gènere menor, un renascut caràcter de juventut i modernitat” – Les Inrockuptibles

“Brillant, moderna, commovedora. D’una bellesa insolent” – TéléCineObs

Fitxa tècnica

Títol internacional: Laurence Anyways
Guió: Xavier Dolan
Repartiment: Melvil Poupaud, Suzanne Clément, Nathalie Baye, Vincent Davy
Gènere: Drama
País: Canadà
Any: 2012
Durada: 168 min

Xavier Dolan

Xavier Dolan (Montreal, 1989) és un director, guionista, actor i productor canadenc, conegut com l’enfant terrible del cinema quebequès.

Després de fer algun paper per a la gran pantalla, com a Martyrs (2008) de Pascal Laugier, el 2008 fa un salt directe a la gran pantalla i, amb tan sols dinou anys, estrena el seu primer film escrit i dirigit, J’ai tué ma mère. La pel·lícula recull tres premis al Festival de Cannes i Dolan confessa haver escrit el guió amb setze anys, pasant-se en experiències personals.

En 2012 estrena Lawrence anyways, un film que fa palès el seu gran talent com a cineasta. Seleccionada per a Un certain regard del Festival de Cannes de 2012 i guanyadora del premi a Millor Pel·lícula Canadenca al Festival Internacional de Toronto.

El 2013 es projecta a la Mostra de Venècia Tom à la ferme, un thriller psicològic adaptat d’una obra del dramaturg Michel Marc Bouchard. Guanya el premi FIPRESCI.

L’any 2014 rep per l’estrena de Mommy al Festival de Cannes, el Premi del Jurat. Mommy és probablement el seu film més conegut i lloat per la crítica; una obra mestra contemporània que va captivar a tot el seu públic.

Filmografia: Mommy (2014), Laurence Anyways (2012), Matthias & Maxime (2019), Tom à la ferme (2013), Juste la fin du monde (2016), The Death & Life of John F. Donovan (2018)