Emmanuel Carrère (París, 1957) és un director de cinema, guionista i escriptor francès. Se’l considera un dels principals autors de la literatura europea contemporània i un mestre del gènere de la no ficció. La seva mare és la destacada historiadora Hélène Carrère d’Encausse, especialista en la història de Rússia i l’URSS.

Es va graduar en l’Institut d’Estudis Polítics en 1979. Després, va viatjar com a cooperant a Indonèsia, on va passar dos anys ensenyant francès. De retorn a França, es va dedicar al periodisme en diversos mitjans, al mateix temps que publicava els seus primers llibres. La majoria de les seves obres destaquen per la narreja de ficció i no ficció i plasma en elles la seva pròpia experiència amb el desenvolupament de la història. En elles aborda qüestions sobre la identitat o el desenvolupament de la il·lusió. Alguns dels seus llibres han estat portats al cinema i ell mateix va dirigir l’adaptació de la seva novel·la El bigoti.

Va ser membre del jurat internacional del Festival de Cannes 2010 i del jurat del Festival Internacional de Cinema de Venècia de 2015. El 2021, Emmanuel Carrère guanya el Premi Princesa d’Astúries de les Lletres i inaugura​ la Quinzena de Realitzadors de Cannes amb la seva última pel·lícula, Ouistreham.